Egyetlen bérlettel a megye négy sípályáján

Homoródi Junior Síverseny

Remek hóviszonyok, várják a sízőket.

Ötven-hetven centiméter vastagságú hóréteggel, nagyon jó állapotú pályákkal várják a sízni vágyókat a Hargita Sírégióhoz tartozó négy pályán: a Havas Bucsinon, a Bogdán sípályán, a gyergyócsomafalvi Veresvirág sípályán, valamint homordfürdői Lobogó pályán. A pontrendszeren alapuló közös bérlettel összesen 5500 méternyi, különböző nehézségű pálya használható már több mint egy hónapja, és több helyen esti sízésre, aktív kikapcsolódásra is van lehetőség – tudtuk meg a sírégió ügyvezetőjétől.

Háromszéki Eszter
haromszeki.eszter@hargitanepe.ro

Kezdőknek ideális

A Havas Bucsin sípályát 2006-ban hozták létre, a 13B jelzésű országút mellett helyezkedik el, Gyergyószentmiklóstól 30, illetve Parajdtól 22 kilométer távolságra. Magyari Márta tulajdonos elmondta, azért választották ezt a helyet, mert a pálya kialakításához nem kellett túl sok fát kivágni, a terep adottságai ugyanakkor jók. Az idei szezont december 26-án kezdték, azóta folyamatosan működik a pálya, amely elsősorban kezdők számára ideális a tanulásra. Egy 1200 méter hosszúságú kezdő pályára, valamint a 400 méter hosszúságú könnyű (kék) pályára várják azokat a családokat, gyermekeket, akik most ismerkednek a sporttal.
A sípályához húsz férőhelyes, két csillagos szállás vehető igénybe önellátással vagy teljes ellátással, de a pálya három kilométeres környezetében számos más, különböző kategóriájú szálláshely is található. Lehetőség van felszerelés kölcsönzésére, síoktatás igénylésére, a sízők a melegedőben pihenhetnek, de ha kedvük támad, használhatják a szánkópályát vagy motoros szánt is kölcsönözhetnek. A pálya hétköznapokon csak előzetes foglalással üzemel, hétvégén reggel 10 és 17 óra között tart nyitva, a 400 méteres pályán pedig péntek és szombat este lehet siklani.

Alternatíva minden korosztálynak

A Bucsin-tetőn található Bogdán pálya egy 550 méter hosszúságú könnyű (kék) szakasszal és 750 méter hosszúságú közepes nehézségű (piros) szakasszal várja a sízőket. Mindkét pályán hóágyúk segítségével pótolják a havat, amikor szükséges, és egy 950 méter hosszúságú síút is tartozik a komplexumhoz. A tulajdonos, Székely Béla 2002-ben vásárolta meg az ottani menedékházat, majd évről évre bővítette a bázist, előbb a kampós-akasztós (ún. macskás vagy kutyás) felvonót cserélte tárcsásra, majd tányérosra, végül pedig egy új pályát is épített a 13B jelzésű országút mellé. Tavaly karácsony után, ahogy annyira lehűlt az idő, azonnal beindították a hóágyúkat, és december 28-án nyitottak – tudtuk meg.
A pálya mellett felszerelés kölcsönző működik és síoktatás igényelhető, valamint szomszédságában 33 férőhelyes, egy csillagos pályaszállás üzemel önellátással. A sípályák keddtől vasárnapig naponta 10 és17 óra között használhatók, hétfőnként műszaki ellenőrzés miatt nem. A tulajdonos szerint a pálya erőssége, hogy alternatívát tud nyújtani valamennyi korosztálynak, mindenki megtalálhatja a tudásszintjének megfelelő nehézségi fokozatot, akkor is, ha egy családban a felnőttek már jól síznek, a gyermekek pedig kezdők.

Aktív kikapcsolódási lehetőség

A homordfürdői Lobogó szabadidőközpontban, amely közvetlenül a 13A jelzésű országút mellett helyezkedik el Csíkszeredától 35, illetve Székelyudvarhelytől 25 kilométerre, a nyári és téli sportok kedvelőinek egyaránt biztosítanak kikapcsolódási lehetőséget. A sízőket 400 méteres, hóágyúval ellátott, könnyű (kék) pálya várja, emellett lovarda, korcsolyapálya és fürdő is található a komplexumban török és száraz szaunával. Az aktív kikapcsolódásra vágyók száz férőhelyes, két, illetve három csillagos szállás közül választhatnak teljes ellátással, illetve más szálláshelyek is igénybe vehetők. Benedek Lukács tulajdonos elmondta, miután 2000-ben megnyitották a panziót, fokozatosan bővítették a szolgáltatásokat. A sípálya, amely elsősorban családoknak és gyermekeknek nyújt felkészülési lehetőséget a nagyobb sízésekhez, naponta 10 és16 óra között, illetve esténkén 18 és 21 óra között tart nyitva. Benedek Lukács hozzátette, a létesítmény látogatottsága fokozatosan nő, míg kezdetben a környékbeli családok csak hétvégén mentek sízni, mára hétköznapokon is rendszeresen siklanak a homordfürdői pályán.

Közel a településhez

A gyergyócsomafalvi Veresvirág sípályát 2006-ban hozták létre, és jelenleg egy 500 méter hosszúságú könnyű (kék) pálya és egy 800 méter hosszúságú közepes nehézségű (piros) pálya működik, mindkettőt hóágyúzzák szükség esetén. Az idén január elsején indították be a felvonókat, azóta naponta 10 és 17 óra között, illetve a rövidebb pálya esténként 18 és 21 óra között üzemel.
Bartalis Márton tulajdonos elmondta, mivel a pálya közel van a településhez – három kilométerre Gyergyócsomafalva központjától –, a helybeliek délután is kimennek sízni, de sokan érkeznek Csíkszeredából, Udvarhelyről, Kovászna megyéből, Brassóból, sőt Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Bukarestből és Magyarországról is. A sípálya mellett kölcsönző működik, motoros szán is bérelhető, illetve kérésre oktatást biztosítanak, valamint 40 férőhelyes egy csillagos és 50 férőhelyes két csillagos szálláshellyel várják a vendégeket önellátással vagy teljes ellátással. A sípályától 10 kilométerre található komplexumban wellness-központ működik. A tulajdonos szerint a Hargita megyei sízési lehetőségek egyre jobbak, és örvendetes lenne, ha valamennyi pályatulajdonos társulna a sírégióhoz.

Kártya és pontrendszer

A Hargita Sírégió ügyvezetője, Ferencz Csaba kifejtette, a közös bérletrendszer nagyon előnyös feltételeket teremt, hiszen ezzel a megoldással kipróbálható és használható mind a négy pálya, tekintettel arra, hogy azok 100 kilométeres körzetben találhatók. A sírégió-bérlet pontrendszer alapján működik, vagyis ha valaki megvásárol egy jegyet 100–400 ponttal, használatakor arról a pályák beléptető rendszerei minden felvonásnál levonnak egy bizonyos – a felvonó hosszától függő – pontszámot. Ebből a legdrágább, 400 pontos felnőtteknek 220 lejbe, nagyobb gyermekeknek 165 lejbe, nyugdíjasoknak 110 lejbe kerül, a legolcsóbb, 100 pontos pedig korosztályonként 80, 60 vagy 40 lejbe. A drágább bérletek kedvezőbb árú pontokat jelentenek. Ezen kívül szezonbérlet vagy egy hetes bérlet is váltható. A pályák aktuális állapotáról, a hóréteg minőségéről a www.skiharghita.ro honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol elő webkamerásképet is láthatnak mindegyik pályáról.
Az országos szinten premiernek számító Hargita Sírégió a pályákat működtető cégek és Hargita Megye Tanácsa együttműködésével alakult, a kezdeményezés nyitott minden üzemeltető felé.